İrlanda’da Dil Okuluna Nasıl Karar Verdim?

Ailem ile birlikte dil eğitimim için dil okulu araştırması yaparken bir gün Eğitim İrlanda ile karşılaştık. Ben Gaziantep’te öğrenci olduğum için ailem Eğitim İrlanda İzmir ofisini ziyaret ederek kampanyalı programlar hakkında bilgi almış. Daha sonra e-mail ve telefon yoluyla İzmir ofisle iletişime geçtik ve bana en uygun olan okulu seçtik. Kampayalı programlara konaklama ve bir çok farklı imkan dahil olduğu için bu fırsattan yararlanmak istedim. 3 farklı okul arasından İnternational House Dublin dil okulunu tercih ettim. 

International House Dublin

Okulumdan fazlasıyla memnun kaldım. Gerek okul binası ve ulaşım kolaylığı, gerek öğretmenler, gerek sosyal imkanları olsun kesinlikle beklentilerimin üzerindeydi. Tek sorun çok fazla Brezilyalı öğrenci olmasıydı ama bu da zaten yaz dönemlerinde İrlandadaki genel sorun.En azından yaz dönemi olmasına rağmen sınıfımda hiç Türk yoktu. Hafta içi ve hafta sonu etkinlikleri kesinlikle tatmin edici ve kaliteliydi. Seviye sınavıyla ayrılan sınıflar olması gerektiği gibi, öğretmenlerin yaklaşımları oldukça sıcak kanlı ve arkadaşçaydı. Zaten öğretmenlerin çoğu genç olduğu için kolaylıkla arkadaşlık kurabiliyorsunuz. Ben hala birkaçıyla görüşmeyi sürdürüyorum. International House kesinlikle dil eğitimi almak isteyenlere tavsiye edeceğim bir okul.

İrlanda’da Nerede Kaldım?

İrlanda’da aile yanında kaldım. Ailemden çok memnundum. Bir anne ve 9 yaşındaki kızıyla beraber yaşadım. Evde bu yaşlarda bir çocuk olması benim açımdan gayet iyi ve faydalı oldu. Okuldan döndüğümde onunla sohbet etmeye çalışmak konuşma pratiği yapmamı sağladı. Ailemle aram gayet iyiydi. Onların arkadaşları, aile büyükleri ve akrabalarıyla tanıştım, birlikte pikniğe, yemeğe gittiğimiz zamanlar oldu ve bunlar farklı bir kültürü tanımak, iletişim becerilerimi geliştirmek adına çok faydalıydı. Evin annesi çalıştığı için genelde hazır yemek yiyorduk, bazen bu durum benim için sorun oldu fakat idare edilemeyecek kadar değildi.

Evim okula otobüs ile 20 dakika mesafedeydi ve otobüsüm her 10 dakikada bir geliyordu bu konuda oldukça şanslıydım. Konum olarak gayet güzel bir yerdeydi, Phoenix Park yakınlarında olması, bulunduğu konumun güvenli olması benim için büyük bir avantajdı.

İrlanda’da İlk Günüm ve Başıma Gelenler

İrlanda’ya giderken büyük bir tedirginlik ve heyecan hissediyordum “acaba yapabilecek miyim?” diye.
Oraya vardığım ilk gün, havaalanından ailemin yanına gittiğimde İrlanda hattını telefonuma taktım fakat uzunca bir süre internetimi kullanamadım. İrlandadaki ailem düzeltmeyi denedi düzeltemedi. Tesco market yetkilileri denedi yine olmadı. 4-5 saat bu şekilde uğraşmamıza rağmen düzeltemeyince büyük bir moral bozukluğu ve tedirginlik yaşadım. Çünkü İrlandada daha ilk günüm, hatta ilk saatlerimdi ve henüz adapte olamamıştım, kimseyle tam olarak iletişim kuramıyordum. Daha sonra son çare olarak aklıma müşteri hizmetlerini aramak geldi. Konuşabilir miyim, anlaşabilir miyim acaba derken aradım. Telefondaki kişiye Türk olduğumu, İngilizceyi çok iyi anlayamadığımı ve internetimle ilgili sıkıntı yaşadığımı söyledim (söylemeye çalıştım.) Sakin olmamı söyleyip bana yavaşça yapmam gerekenleri anlattılar ve hattımdaki sorun çözüldü. Bu benim için çok büyük bir motivasyon kaynağı oldu, özgüvenimi yeniden toplamamı sağladı. İlk günümde yaşadığım bu olaydan sonra daha yüksek bir moral ve motivasyonla geçireceğim 8 haftaya odaklandım ve harika bir deneyim yaşadım.

İrlanda’da Sevdiğim/Sevmediğim Şeyler

İrlanda’da en sevdiğim şey İrlanda halkının yabancılara ve insanlara yaklaşımı oldu. İrlandalılar düşünüldüğünün aksine sıcak kanlı ve samimi insanlar. Yolda yürürken hiç tanımadığım kişilerin bile bana ‘günaydın’, ‘merhaba’ demesi benim orayı sevmemde ki en büyük etken oldu. İrlanda’da sevmediğim şey olarak yemek kültürleri ve hastaneleri diyebilirim. İrlandalılar yemek kültürüne sahip değiller ve Türkler olarak bu duruma alışmamız zaman alabiliyor. 🙂 Hastaneler çok ciddi sağlık sorununuz olmadığı sürece sizi sırada bekletiyor ve genelde insanlar hastaneye gitmek yerine eczanelere giderek sağlık problerini hallediyorlar. 

Eğitim İrlanda’ya Sonsuz Teşekkürler

İrlanda’ya gitmeye karar verdiğim andan itibaren her zaman bana yardımcı oldukları için tüm Eğitim İrlanda ailesine ve ayrıca yurtdışı dil eğitimi hakkında bize yardımcı olduğu için Seda hanıma,vize danışmanlığı ve diğer tüm sorunlarım için sıkılmadan her zaman destek olduğu için Simge hanıma, Dublin ofiste bana her konuda destek olan Tolga bey’e sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Sizi seviyorum 🙂

İrlanda’ya Gelecek Öğrencilere Tavsiyelerim

  • Yolda, otobüste, sokakta, gördüğünüz insanlarla iletişim kurmayı deneyin. Kimse sizi terslemiyor, aksine konuşmaktan memnun oluyor ve bazen eğlenceli sohbetler edebiliyorsunuz.
  • Yazın gidiyorum deyip aldanmayın yanınızda mutlaka kalın kıyafetler ve şemsiye getirin.
  • Yanınızda her türlü ilacı bulundurun zira İrlandada sağlık konusu baya bir problemli.
  • Ve tabi ki gezebildiğiniz kadar gezip bu güzel ülkenin tadını çıkarın.

Neşe Duman

İlginizi Çekebilir

Menü