İrlanda’da Öğrenciyken İş Bulmak

İrlanda’da CES dil okulunda 25 haftalık Work & Study programına katılan öğrencimizin İrlanda’da iş bulmaya dair değerli izlenim ve tavsiyeleri..

Sevgili Eğitim İrlanda takipçileri bu yazıyı okuduğunuza göre İrlanda da dil eğitimi fikri içinizde yeşermeye başlamış, tatlı bir merak sizleri sarıp sarmalamıştır diye düşünüyor ve bu yolculuğa başlamayı planlayan arkadaşların kafasındaki onlarca sorudan biri olan “İrlanda da  dil okuluna giderken acaba iş bulabilir miyim??” sorusuna kendi tecrübelerimden yola çıkarak cevap vermek istiyorum.

 

Bekle Beni İrlanda

İstanbul trafiğinde ömrünü harcamış biri olarak bir sabah gözlerimi açtım ve daha fazla bunu yapamayacağıma karar vererek işe gittiğim gibi istifa ettim. 9 senelik profesyonel iş tecrübesine sahip birisi için takdir ederseniz ki çok zor bir karar… Tırnaklarınızla kazıya kazıya geldiğiniz iyi bir noktadan bir anda sıfıra inmeye karar veriyorsunuz.. Fakat içimden bir ses doğru yaptığımı söylüyordu ( içinizdeki sese her zaman güvenin!!) sonrasında arkadaşımın tavsiyesi üzerine Eğitim İrlanda danışmanlığında İrlanda yolculuğum için hazırlanmaya başladım. CES dil okulunda 25 haftalık work & study programına kaydoldum. Başvurumu yaptıktan iki hafta sonra da vizem sorunsuzca çıkmıştı.

Kendime sürekli her şey yolunda gidiyor ve her şey çok güzel olacak diye telkinde bulunuyordum.. Fakat hakkında doğal güzellikleri dışında bir şey bilmediğim bir ülkede aylar boyunca ne yapacaktım!!! İş bulabilecek miydim, adapte olabilecek miydim?! Bu bilinmezlikler kafamı çok meşgul ediyordu.. internette ne kadar arama yaparsam yapayım İrlanda kapalı bir kutu gibiydi.. Elimde olan tek şey ise kendime olan inancımdı.

İrlanda’da İş Bulma Yöntemleri

İrlanda’ya yaz ayında gelmiş bir öğrenci olarak ilk bir-bir buçuk ay hayatın tadını çıkardım fakat Dublin küçük bir şehir; İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden gelmiş öğrenciler için bir süre sonra sıkıcılaşabiliyor. Gezilecek yerleri bitirip, arkadaşlarınızla yüzlerce rutini tamamladıktan sonra birazda hayat pahalılığının etkisi ile artık iş bulma isteğiyle yanıp tutuşmaya başlıyorsunuz. 🙂 Maalesef yanıp tutuşmak yeterli olmadığı için bu noktada harakete geçmeniz gerekiyor. Kariyer sitelerinde profil oluşturmak, kapı kapı CV dağıtmak, eşe dosta haber salmak yada düşünce gücüyle işin ayağınıza gelmesini beklemek sizin iş bulma stratejinize kalmış. Şahsen ben bu yöntemlerin tamamını da denedim. 🙂 Hangisinin daha başarılı bir yöntem olduğu ise kesin bir cevabı olmayan, öğrenciden öğrenciye değişen bir durum.

 

İrlanda’da İş Bulmanın Mevsimsel Analizi

İrlanda’da part time çalışma izninizle, yaz sezonunda iş bulmak gerçekten zorlayıcı bir durum. Avrupa’nın ve Asya’nın her noktasından dil eğitimi almaya gelmiş öğrenciler ile şehirde limitli olan part time roller için büyük bir rekabete girmeniz gerekiyor. Bu yüzden çalışmayı düşünen arkadaşlara bir defa CV lerini Avrupa standartlarına göre hazırlayarak gelmelerini tavsiye ediyorum. Mümkünse yanınızda bir miktar çıktı alarak gelirseniz sizin için kolaylık olabilir. Sonra internet kafelerde 10 sayfa çıktıya 20 Euro ödemek öğrenci bütçenizde ufak çaplı bir sarsıntı yaratmasın. Restorant, kafe, bar gibi yerlerde çalışmak için CV nizde benzer tecrübeler olması sizin için bir avantaj olacaktır. Garson olmak için gittiğim bir mülakatta hiç tecrübem olmadığından kabul edilmediğimi üzülerek itiraf ediyorum. 🙂 O yüzden benim hiç profesyonel bir CVm yok diye düşünüp ne yazacağınızı bilemiyorsanız; İyi haber!!! Öğrenciyken çalıştığınız part time işler bile CVnizin dikkat çekmesi için yeterli olabilir.

İrlanda’da Çalışmak İçin En Doğru Zaman

İkinci olarak İrlanda’ya geldikten sonra gayet proaktif olmanız gerekiyor. Arkadaş çevresi ve girişkenlik çok önemli. Kapı kapı dolaşıp, elemana ihtiyacınız var mı, CV mi bırakabilir miyim demeye utanmak, erinmek YOK !!! Unutmayın Avrupa ve Asya ile rekabet halindeyiz. 🙂 Utandığınız yada düşünerek harcadığınız her dakika iş imkanları hızla tükeniyor. Arkadaş çevresinin ise şöyle bir önemi var. Geldiğinizde göreceğiniz üzere eğitim aldığınız süre boyunca farklı sınıflarda yada katıldığınız etkinliklerde bir çok arkadaş edineceksiniz ve zamanla kendinizi büyük bir öğrenci iletişim ağının içinde bulacaksınız (Tabi bu birazda sosyal becerilerinize kalmış) İşte bu öğrenci gruplarında çok fazla part time iş ilanıyla karşılaşabilirsiniz. Benim iş bulmama da arkadaşım vesile olduğu için çevrenizden gelen bilgilendirmeleri ciddiye almanızı ve başvuru yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. 🙂 İrlanda’ya kış aylarında gelen öğrencilerin ise işleri bir nebze daha kolay. Ağustos sonu yaklaşıp, üniversiteye dönmeleri gereken öğrenciler şehri terk etmeye başladığında bir çok işveren part time çalışacak eleman aramaya başlıyor. Özellikle Christmas öncesi eleman ihtiyacı zirve yaptığından bu dönemde işe girmek çok daha kolay olabiliyor.

Benim İrlanda Serüvenim, Cesaretim, İnancım

Sevgili Eğitim İrlanda takipçileri Dublin’e gelen onlarca yada yüzlerce (Sayımız şu anda kaçı buluyor gerçekten hiç bir fikrim yok) öğrenciden birisi olarak gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Fakat unutmayın ki bir karar aldıysanız ve yolculuk hazırlığındaysanız her kişinin serüveni birbirinden çok farklı olabiliyor.

İrlanda maceranızda cesaretinizi ve inancınızı hiç kaybetmemeniz ve başarıncaya kadar denemeye sürekli devam etmeniz dileklerimle bu yazıyı sonlandırıyor ve hepinize mutluluklar diliyorum. 😉

Selen

 

 

Menü