İrlanda’ya Dil Okuluyla Gelip İrlanda’da Nasıl Kaldım ?

İrlanda’nın Sevdiğim Yanları

Insanlari cok sicak kanli daha ilk dakikadan bunu hissedebiliyorsunuz. Dogasi, eger yesili seviyorsaniz binlerce tonu burada mevcut :). Bisikleti cok seviyor olmam dolayisiyle, Dublin’de de cokca bisiklet kullanan ve bisiklet yolu olmasi en sevdigim seylerdendi.

Hatta İrlanda’da unutamadigim bir ani olarak, fotografini da paylastigim Dublin belediye baskani ile gorusmemi soyleyebilirim. Esnaflari dolasmaya cikmis ve Dublin en populer caddelerinden O’Connell Street e cikarken gordum ve kisa bir sure muhabbet etme firsatim oldu.

Kendisini daha once de basinda gordugum sanirim buralara ozel olan bir buyuk altin kolye-vari bir madalyon dan tanidim. Yaninda hicbir koruma veya yardimcisi olmadan sadece dukkanlara girip selam veriyordu ve kisa bir sure muhabbet ediyordu. Bir dukkan cikisinda yakaladim ve konustuk. Bana Dublin’de bulunmamdan dolayi memnuniyet duydugunu iletti ve bir sey sormak isteyip istemedigimi sordu. Ben de tesekkur ettim ve fotograf cekinmek istedigimi soyledim. Birlikte fotograf cekinip, ayrilmistim. Benim icin cok hos bir enstantane olmustu.

İrlanda’nın Sevmediğim Yanları

Bence İrlanda’nın diger ulkelerle karayolu baglantisi olmamasi ve Ingiltere ye gecis icin vize gerekiyor olmasi en kötü yanı.

Oscars International (Malvern House)

Okulumdan genel olarak cok memnundum. Ancak arkadaslarimla konusunca bazen diger okullarin daha iyi oldugu kanatine varabiliyordum:) sanirim cok fazla onlarin dedigine dikkat etmemeliydim.
Okulumu seviyordum cunku tum ogretmenlerim harika bireylerdi. Hepsiyle de ayri ayri yuzlerce ani sayabilirim. Dersler lise ve universite derslerinden cok farkliydi. Cok eglenceli ve daha cok konusma uzerineydi. Cogu dersimizde bir aktvite oluyordu. Hatta artik aktiviteden sıkilabiliyordum. Ama simdi baktigim zaman bu aktivitelerin ne kadar faydali oldugunu ve benim gibi cekingen birisine bile derste konuskan olmasini sagladigini anliyorum.
Ogretmenlerim cok ozeldi. Sanki hepsi o beni derse baglamak icin calisiyormus gibi geliyordu. Derste gitar calan ogretmenden her dersi stand up gosteri gibi gecen ogretmenime kadar hepsi cok unutulmazdi.
Okulun teknik ozelliklerini de bahsetmek istiyorum. Tum siniflarda akilli tahtalar buluyordu. Ogretmenlerimiz hic birseyi tahtaya yazmasina gerek kalmadan cok hizli bir sekilde exercise lari yapabiliyorduk. Listeningleri de yine bu tahtadan hemen acip dinleyebiliyorduk.

Okulun En Sevdiğim Özellikleri

Öğretmenlerim gerçekten çok iyiydi ve her sınıfta akilli tahtalar vardı aynı zamanda okul şehrin tam gobeginde yer alması da çok güzel avantajlar sağlıyordu.

Okulun En Sevmediğim Özellikleri

Kantini bulunmamasi, tek bir binasi olmasi ve danismasinda zaman zaman cok beklemek zorunda kalmamı olumsuz özellikler olarak söyleyebilirim.

İrlanda’da Konaklama

Konaklama olarak 2 hafta olmak uzere okulum tarafindan ayarlanan Host family de kaldim. Sonrasinda memnun kalirsam uzatabilecegimi zannediyordum. Ancak tabiki cok kisa olmasi ve benim de karar vermede gec kalmamdan dolayi orada daha fazla kalamadim ancak sansliydim bir arkadasimin vesilesiyle baska bir arkadasin yaninda iki ay kadar kaldim. Konaklamalarim genelde sehir merkezinden disarda daha cok house tarzi evlerin oldugu outskirt diye adlandirilan ilcelerde olmustu. Sabah otobus ile 40 dk lik yolculuk suresi oluyordu ancak daha sonra farkettim ki bu yolculuk suresi Dublin icin gayet normal. Cunku ise gidis ve donus saatlerinde sehir merkezine giris ve cikis cok zaman aliyor. Zaten daha sonra da sehir merkezinde bir ev bulmustum artik her yere bisikletle dahi varabiliyordum.

Eğitim İrlanda

Egitim Irlanda benim icin hayatimda cok onemli bir yer tutuyor. Cunku ilk olarak bir gezi programinda izledigim Irlanda dan cok etkilenip sonrasinda ise Egitim Irlanda yi bulup beni hayatimda farkli bir yelken acmama vesile olmasi onu benim icin unutulmaz kiliyor. Yardimsever kadrosu, Dublin de ofisi olmasi, Bayramlarda ofiste toplanmamiz, mezuniyetten sonra bile hala unutulmamak ve iletisimde kalinmasi unutamadigim ozellikleri.

İrlanda’da Nasıl Kaldım ?

İrlanda’ya ilk olarak 25 haftalık dil okuluyla Malvern House’da dil okulumu bitirdikten sonra, Resmi IELTS merkezi olan ve IELTS sınavları da yapan CES’de bir kaç haftalık IELTS kursuna gittim IELTS’den 6.5 ve üzeri puan aldığım ve Dublin’i gerçekten çok sevdiğim için burada yüksek lisans yapmaya karar verdim. Eğitim İrlanda ile birlikte tüm yüksek lisans sürecimi de ilerletip kabul aldıktan sonra Griffith College’dan kabul aldım orada 1 yıl boyunca yüksek lisansımı bitirdim. Zaten yüksek lisansı bitirdikten sonra size sorgusuz sualsiz 2 yıl çalışma ve oturma izni veriliyor bu süreçte iş arayıp bir iş buldum çalışma iznim de olduğu için işe kabul almam çok daha kolay oldu ve şuan da bir kaç yıldır İrlanda’da bir şirkete çalışıp Dublin’de yaşıyorum.

İrlanda’ya Geleceklere Tavsiyelerim

  • Yazin bile ılık gecen iklimi dolayisiyle kalin giysiler getirin
  • Cekingen degil sicak kanli ve konuskan olmalısınız
  • Irlandali yerliler ile konusma firsatlari aramalısınız
  • İrlanda’ya geldiğinizde en başından beri işlerinizi kimseden yardım almadan kendiniz hallederseniz kendinize hem kişisel gelişim olarak hem de ingilizce olarak çok şey katarsınız

Uğur Öz

İlginizi Çekebilir

Menü