İrlanda’da Oda Kiralama

Yurtdışında dil eğitimi almak isteyen öğrencilerin birçoğu maliyetlerini yarıya düşürebilmek için ortak paylaşımlı evlere çıkıp, oda kiralama sistemini tercih etmektedirler. Öğrenciler çoğunlukla şehir merkezine yakın olan evlerin odalarını kiralama için tercih edilmektedirler. İrlanda’ da oda kiralama ödeme sistemi haftalık olarak hesaplanmaktadır. Belirlenen fiyat, evin şehir merkezine yakınlığı, odanın büyüklüğü, oda içerisinde banyo olup olmaması ve kalacak kişi sayısına göre belirlenir. 

Biz Eğitim İrlanda olarak İrlanda’ya geldiğinizde ilk 1 ay için aile yanı konaklama tavsiye ediyoruz. Bu 1 aylık süreçte, çevreyi tanıyabilir, yeni arkadaşlar edinebilir ve nasıl, kimlerle ev bulabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Fakat,İrlanda’ya gelmeden önce ev ya da kirası vermenizi tavsiye etmeyiz. Bazı güvenilir olmayan sitelerde sizden önceden para transferi istenebiliyor. Bu tarz tuzaklara düşmemenizi tavsiye ederiz. Türkiye’de olduğu gibi İrlanda’da da sahibinden, emlakçılardan ya da sosyal medya üzerindeki ilanlardan kiralanan odalar vardır. Aşağıda İrlanda’da oda kiralama koşullarından ve bazı oda kiralama sitelerinden sizin için kısaca bahsettik.

Konaklama Seçenekleri

İrlanda’da oda kiralama, çeşitli seçeneklerle sunulmaktadır. Bu seçenekler arasında öğrenci yurtları, ev paylaşımları (flatshare), özel daireler ve oteller gibi farklı alternatifler bulunmaktadır.
 
Öğrenci yurtları: İrlanda’da eğitim almak isteyen öğrenciler için popüler bir konaklama seçeneğidir. Üniversiteler genellikle öğrencilere yurtlarda konaklama imkanı sunar. Yurtlar, genellikle öğrenci ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış odaları içerir ve sosyal aktiviteler için fırsatlar sunar.

Ev Paylaşımları (Flatshare): Öğrenciler veya genç profesyoneller arasında yaygın olan bir seçenektir. Birkaç kişi aynı evi paylaşarak kira ve diğer giderleri bölüşebilir. Bu seçenek, maliyetleri düşürmek ve sosyal bir ortamda yaşamak isteyenler için uygundur.

Özel Daireler: Bireysel veya aileler için daha özel bir konaklama seçeneğidir. Özel daire kiralama, genellikle daha fazla mahremiyet ve bağımsızlık sunar. İrlanda’nın büyük şehirlerinde ve üniversite kampüslerine yakın bölgelerde çeşitli özel daireler bulunabilir.

Oteller ve Konukevleri: Kısa süreli konaklamalar için oteller ve konukevleri de tercih edilebilir. Bu seçenekler, turistler veya iş seyahati yapanlar için ideal olabilir.

İrlanda’da Oda Kiralama Nasıl Yapılır?

İrlanda’da Türkiye’de alışmış olduğumuz gibi emlak kültürü çok yaygın değil. Bu yüzden oda kiralamak isteyenler çoğunlukla İnternet üzerinden, sosyal medya kanalları üzerinden arayışa geçmektedirler. Yaşadığınız bölgedeki emlakçılar arayıp uzun zaman harcamak yerine, İnternet üzerinden çok daha geniş kapsamlı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Yazının sonunda vereceğimiz internet sitelerine göz atarak kiralık evleri görebilirsiniz.

İrlanda’da oda kiralama yaptığınız ev, genel olarak öğrenci yurdu gibi özelliklere sahiptir. Fiyatlar yurt fiyatları ile hemen hemen benzerdir. Herkesin eve girişte kendi anahtarı olmakta, internet bağlantısı, çamaşır makinesi, mutfak, salon vs. ortak kullanım alanı olmaktadır. Bazı evlerde bir odada iki kişi kalabilmektedir, bunun seçimini başta odayı kiralamadan önce yapabilirsiniz. Odayı kiraladığınız evde, eve giriş – çıkış saati veya başka sınırlamalar bulunmamaktadır. Öğrenci yurdundan farkı ise, eğer odanızda kendinize ait banyonuz yoksa, evde kaç kişi kalıyorsa o kişilerle ortak kullanılan banyo ve tuvalete sahip olacaksınızdır.

 

** Diğer konaklama seçenekleri ve fiyatları için tıklayın…

İrlanda’da Oda Kiralama İpuçları

İrlanda’da oda kiralama yapmadan önce, dikkat etmeniz ve iyi seçimler yapmanız gereken bir kaç nokta var. Peki nelere dikkat etmeliyiz?

1- İngilizce KO-NU-ŞUN

Öncelikle İrlanda’da odalar kiraya verilirken gelen kişinin İngilizce konuşmasını istiyorlar. Hem evini/odasını kiralayan kişi karşıdaki öğrencinin İngilizce bilip kuralları, koşulları anlamasını istiyor hem de sizinle birlikte evi paylaşacak insanlar da sizin gibi öğrenci ve İrlanda’ya ingilizce öğrenmek için geliyorlar. Bu yüzden kendi dilinizi konuşmayı unutun ama İngilizce konuşmayı unutmayın!

2- Nasıl Bir Kalacak Oda Arıyorsunuz?

İrlanda’da çeşitli fiyatlarda farklı türde konaklayacak yerler bulabilirsiniz. Nasıl bir daire istediğinize ve hangisinin sizin bütçenize uygun olduğuna karar vermelisiniz. İrlanda’da oda kiralama seçeneklerinde birkaç opsiyon bulunmaktadır. Tek kişilik, çift kişilik yatak veya iki yataklı ortak oda, ortak veya kendinize özel banyo seçeneklerinden birini tercih ettiğinizde kiralayacağınız odanın bütçesi odanın koşullarına göre değişecektir.

3- Evin-Odanın Kurallarını Öğrenin

Kiraladığınız odaya ait evde başka insanlarla (öğrenci evi veya ev sahibi aile yanı) yaşıyorsanız evin kurallarını gözlemlemeniz ya da en başından öğrenmeniz gerekir. Bunlar gece gürültü yapmamak, odanızı temiz tutmak, evin içinde sigara içmemek veya öğrencilerle kalıyorsanız dönüşümlü olarak banyo temizliğini yapmak gibi kurallar olabilir. Bunları en başından öğrenirseniz, daha sonrasında başınızı ağrıtmayacaktır.

4- Sıcakkanlı Olun

İrlanda’da oda kiralamak aslına bakarsanız Türkiye’den çok farklı değildir. Herkes evine alacağı kişiyi ölçüp tartar. Haliyle ev bakmaya gittiğinizde mümkün olduğunca sıcakkanlı olursanız, bu sizin için avantaj olacaktır. Ev sahiplerine iyi bir kiracı, evine iyi bakacak bir kiracı izlenimi verdiğiniz sürece her şey sizin için daha kolay olacaktır.

5- İrlanda’da Evin Konumu

Kiralayacağınız oda, düzenli olarak gittiğiniz yere yakın olmalı, bu yer üniversiteniz, dil okulunuz veya çalıştığınız yer olabilir. Şehrin neresinde yaşamanız gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. Eğer ev ararken emlakçı veya benzeri bir kişiye başvurursanız onlara okulunuzun veya iş yerinizin nerede olduğunu söylemeyi unutmayın.

Kiraladığınız odanın konumunun şehir merkezine yakın olması, iyi bir konumda olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca, şehir merkezine yakın bir bölgede ev bulsanız bile, ev otobüs durağına en uzak mesafede olabilir ya da yakınında otobüs durağı olsa bile, sizin kullanmanız gereken otobüs, o duraktan geçmeyebilir. Bu da aktarma yapmanız, daha fazla para ödemeniz ve daha fazla vakit kaybetmeniz anlamına gelir.

Şehirden uzakta olan bölgelerde yaşarsanız, otobüsle şehir merkezine minimum 25-30dk sürelerde ulaşacağınızı bilerek hareket etmelisiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken en önemli şey kiraladığınız oda ile Dublin şehir merkezi arasındaki toplu taşımaların ulaşılabilir olması. Yani birden fazla vesait yapmamanız yaşam kalitenizi arttıracaktır. Bunun için de Dublin.bus uygulamasını telefonunuza indirerek bulunduğunuz bölgedeki duraklardan hangi otobüsler geçiyor, rahatlıkla görebilirsiniz.

6- Kapora Konusunda Hassas Olduklarını Unutmayın

Normal şartlarda ev kiralarken kaporayı eşyalar ve eve zarar gelmesi durumunda ev sahibi ister. Fakat İrlanda’da oda kiralarken durum daha farklı oluyor. Evet verdiğiniz kapora aynı zamanda eşyalar için, bu konuda hem fikiriz. Fakat siz evden çıkarken yerinize birini bulmanız gerekiyor. Yani siz de kaporanızı yeni kiracıdan alarak evden çıkabiliyorsunuz.
Yani şunu unutmayın, evden çıkma tarihinizden en az 15 gün önce kendi odanızı kiralık ilanlara koyun. Yoksa kaporanızı alamazsınız.
İyi şanslar!

İrlanda Oda Kiraları 

Ev/oda kiraları genel olarak Dublin’de yüksek fiyatlarda seyrediyor diyebiliriz. Ortalama olarak oda fiyatlarını söyleyecek olursak;

 

İrlanda Oda Kiraları (Haftalık)

Şehir Merkezinde

Şehir Merkezi Dışında

Tek kişilik oda

250 – 300 EUR

175 – 250 EUR

Çift kişilik oda

150 – 200 EUR

100 – 150 EUR

3 Kişilik oda

100 – 125 EUR

90 – 100 EUR

 

** DİPNOT! Tabloda verilen fiyatlar, evdeki kişi sayısına, gittiğiniz zamana, ev ve oda özelliklerine göre ufak tefek değişkenlik gösterebilir. 

İrlanda’da Kiralık Oda Bulma Siteleri

İrlanda’da ev kiralama konusunda en çok veriye ulaşabileceğiniz siteleri aşağıda sizler için listeledik.

1- Daft.ie

Daft İrlanda’daki en geniş kapsamlı emlak sitelerinden biridir. İrlanda’da yurt dışına uzun dönemli eğitime gelecekseniz bu siteden kiralık oda-ev ilanlarına bakabilirsiniz.

** Daft.ie adresine buradan ulaşabilirsiniz!

2- Rent İrlanda

İrlanda’da ev/oda kiralamak isteyenler için kurulmuş bir sitedir.

Bu sitede de kısa dönemli, uzun dönemli ya da tatil amaçlı İrlanda’ya gelmek isteyenler için farklı kiralama seçenekleri bulunmaktadır. İrlanda’da geleceğiniz şehire göre arama yapabilirsiniz. İrlanda’daki ev kira bütçenizi, hassasiyetlerinizi (yalnızca bayanlar için ilanlar vs) belirleyerek arama filtreleri oluşturabilirsiniz.

** Buradan siteye ulaşabilirsiniz!

3- Gumtree

İrlanda’da ev kiralamak, ikinci el bir şeyler alıp satmak üzerine kurulmuş bir sitedir. Hem ihtiyacınız olan ürünleri çok daha uygun fiyata alabilir hem de elinizdeki kullanmadığınız ürünleri satıp cep harçlığı çıkarabilirsiniz. Ayrıca buradan kiralık ev ya da oda ilanlarını uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

** Buradan siteye ulaşabilirsiniz!

İlginizi Çekebilir 

Menü